Visbrood / Pain de Poisson
Dit traditionele Franse recept is heerlijk als lunchgerecht, buffetgerecht of borrelhapje.
Bijgerecht
0/5
4
60 min.
+ 35 min. wachten
+ 35 min. wachten
Ingrediënten
- 500 gram visfilet: ½ verse zalm en ½ kabeljauwhaas
- 100 gram geraspte Gruyère kaas
- 3 eieren + 1 eiwit extra ; de eierdooier gebruiken voor de mayonaise
- 2 witte boterhammen zonder korst, weken in een beetje melk
- 1 laurierblaadje
- 1 kleine ui
- peper en zout
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 175 gr.C
- De vis maximaal 10 minuten koken in beetje water met laurierblaadje en uitje (in tweeën gesneden) + peper en zout.
- Vervolgens met een vork fijnmaken.
- Het geweekte brood erdoor mengen met de vork.
- De eieren scheiden en de 3 eierdooiers erdoor mengen + de geraspte kaas.
- Het vismengsel goed op smaak brengen met zout en peper.
- De 3 eiwitten + 1 extra stijf kloppen.
- Dit door het vismengsel mengen en in een langwerpige smalle ovenschaal doen.
- In de voorverwarmde oven circa 30-45 minuten goudbruin laten worden.
- Het moet een mooie doré korst krijgen.
- Af laten koelen en in mooie plakken snijden.
Mayonaise maken:
- Doe 1 eierdooier in een hoge maatbeker.
- Voeg 1 el. mosterd, 1 el. (witte wijn)azijn en snufje zout toe.
- Mix kort door elkaar met de staafmixer, kan ook in een kom met een garde, maar dat duurt wellicht langer.
- Druppel er beetje bij beetje 150 ml. olie ( milde olijfolie of zonnebloemolie) bij tot deze helemaal is opgenomen.
Bron: Frans familierecept van een dierbare vriendin.