Visbrood / Pain de Poisson

Dit traditionele Franse recept is heerlijk als lunchgerecht, buffetgerecht of borrelhapje.
Bijgerecht
0/5
4
60 min. + 35 min. wachten

Ingrediënten

  • 500 gram visfilet: ½ verse zalm en ½ kabeljauwhaas
  • 100 gram geraspte Gruyère kaas
  • 3 eieren + 1 eiwit extra ; de eierdooier gebruiken voor de mayonaise
  • 2 witte boterhammen zonder korst, weken in een beetje melk
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kleine ui
  • peper en zout

Bereiding


  • Oven voorverwarmen op 175 gr.C

  • De vis maximaal 10 minuten koken in beetje water met laurierblaadje en uitje (in tweeën gesneden) + peper en zout.

  • Vervolgens met een vork fijnmaken.

  • Het geweekte brood erdoor mengen met de vork.

  • De eieren scheiden en de 3 eierdooiers erdoor mengen + de geraspte kaas.

  • Het vismengsel goed op smaak brengen met zout en peper.

  • De 3 eiwitten + 1 extra stijf kloppen.

  • Dit door het vismengsel mengen en in een langwerpige smalle ovenschaal doen.

  • In de voorverwarmde oven circa 30-45 minuten goudbruin laten worden.

  • Het moet een mooie doré korst krijgen.

  • Af laten koelen en in mooie plakken snijden.



Mayonaise maken:




  • Doe 1 eierdooier in een hoge maatbeker.

  • Voeg 1 el. mosterd,  1 el. (witte wijn)azijn en snufje zout toe. 

  • Mix kort door elkaar met de staafmixer, kan ook in een kom met een garde, maar dat duurt wellicht langer.

  • Druppel er beetje bij beetje 150 ml. olie ( milde olijfolie of zonnebloemolie) bij tot deze helemaal is opgenomen.



Bron: Frans familierecept van een dierbare vriendin.