Toscaanse Groentesoep

Een heerlijke maaltijdsoep, waar iedereen wel een tweede bord van neemt.
Hoofdgerecht
0/5
4
30 min.

Ingrediënten

  • 75 gram gedroogde witte bonen
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 wortel
  • 1 prei
  • ½ kleine courgette
  • 50 gram ontbijtspek
  • 4 takjes peterselie
  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 3 vleesbouillontabletten
  • 1 tl. rozemarijn
  • 1 kruidnagel
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 100 gram gesneden savooie- of witte kool
  • 30 gram elleboogjesmacaroni
  • 1 el. basilicum
  • zout, peper
  • 60 gram Parmezaanse kaas

Bereiding

 Voorbereiden: 80 minuten + 8 uur weektijd bonen (nachtje)




  • Witte bonen wassen en ca. 8 uur in ruim koud water laten weken.

  • (Wil je het je gemakkelijker en sneller maken, dan kun je kiezen voor een blik witte bonen.

  • Bonen met weekwater overdoen in (soep)pan.

  • In ca. 1 1/4 uur bonen zachtjes gaar koken.

  • Intussen ui pellen en fijnsnipperen. Bleekselderij wassen, schoonmaken en in dunne reepjes snijden.

  • Wortel wassen, schoonmaken en in dunne plakjes snijden.

  • Prei schoonmaken, in dunne ringen snijden en wassen. In zeef laten uitlekken.

  • Courgette wassen en in kleine blokjes snijden.

  • Ontbijtspek in kleine stukjes snijden. In kopje peterselie fijn knippen.



bereiden: ca. 30 minuten




  • Helft van de bonen laten uitlekken, andere helft met 2 el. kookvocht pureren.

  • In braadpan olie verhitten.

  • Ontbijtspek ca. 5 minuten zachtjes bakken.

  • Toevoegen: ui, bleekselderij en wortel. Knoflook pellen en erboven uitpersen.

  • Nog ca, 5 minuten zachtjes bakken, af en toe omscheppen.

  • Toevoegen: 1½ liter water, bouillontabletten, rozemarijn, kruidnagel en tomatenpuree

  • Al roerende aan de kook brengen en daarna het vuur laag draaien.

  • Toevoegen: kool, prei en courgette. Ca. 15 minuten zachtjes laten koken.

  • Toevoegen: macaroni en bonenpuree. Nog ca. 10 minuten zachtjes koken.

  • Uitgelekte bonen en basilicum door soep roeren en in ca, 2 minuten door en door heet laten worden.

  • Soep op smaak brengen met zout en peper. Bestrooien met peterselie.

  • Parmezaanse kaas in schaaltje doen. Soep over 4 kommen verdelen.



Serveren met vers stokbrood óf in olijfolie gebakken stukjes oud stokbrood en Parmezaanse kaas.



 



Bron: Uit "Soepen voor ieders smaak". De lekkerste recepten uit Allerhande.