Toscaanse Groentesoep
Een heerlijke maaltijdsoep, waar iedereen wel een tweede bord van neemt.
Hoofdgerecht
0/5
4
30 min.
Ingrediënten
- 75 gram gedroogde witte bonen
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 1 wortel
- 1 prei
- ½ kleine courgette
- 50 gram ontbijtspek
- 4 takjes peterselie
- 2 el olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 3 vleesbouillontabletten
- 1 tl. rozemarijn
- 1 kruidnagel
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 100 gram gesneden savooie- of witte kool
- 30 gram elleboogjesmacaroni
- 1 el. basilicum
- zout, peper
- 60 gram Parmezaanse kaas
Bereiding
Voorbereiden: 80 minuten + 8 uur weektijd bonen (nachtje)
- Witte bonen wassen en ca. 8 uur in ruim koud water laten weken.
- (Wil je het je gemakkelijker en sneller maken, dan kun je kiezen voor een blik witte bonen.}
- Bonen met weekwater overdoen in (soep)pan.
- In ca. 1 1/4 uur bonen zachtjes gaar koken.
- Intussen ui pellen en fijnsnipperen. Bleekselderij wassen, schoonmaken en in dunne reepjes snijden.
- Wortel wassen, schoonmaken en in dunne plakjes snijden.
- Prei schoonmaken, in dunne ringen snijden en wassen. In zeef laten uitlekken.
- Courgette wassen en in kleine blokjes snijden.
- Ontbijtspek in kleine stukjes snijden. In kopje peterselie fijn knippen.
bereiden: ca. 30 minuten
- Helft van de bonen laten uitlekken, andere helft met 2 el. kookvocht pureren.
- In braadpan olie verhitten.
- Ontbijtspek ca. 5 minuten zachtjes bakken.
- Toevoegen: ui, bleekselderij en wortel. Knoflook pellen en erboven uitpersen.
- Nog ca, 5 minuten zachtjes bakken, af en toe omscheppen.
- Toevoegen: 1½ liter water, bouillontabletten, rozemarijn, kruidnagel en tomatenpuree
- Al roerende aan de kook brengen en daarna het vuur laag draaien.
- Toevoegen: kool, prei en courgette. Ca. 15 minuten zachtjes laten koken.
- Toevoegen: macaroni en bonenpuree. Nog ca. 10 minuten zachtjes koken.
- Uitgelekte bonen en basilicum door soep roeren en in ca, 2 minuten door en door heet laten worden.
- Soep op smaak brengen met zout en peper. Bestrooien met peterselie.
- Parmezaanse kaas in schaaltje doen. Soep over 4 kommen verdelen.
Serveren met vers stokbrood óf in olijfolie gebakken stukjes oud stokbrood en Parmezaanse kaas.
Bron: Uit "Soepen voor ieders smaak". De lekkerste recepten uit Allerhande.