Sukadelapjes in rijke Jus

Hoofdgerecht
5/5
4
30 min. + 150 min. wachten

Ingrediënten

  • 4 sukadelapjes (ca. 750 gram), of magere runderlapjes
  • 4 el. olijfolie
  • 20 gram roomboter
  • 2 witte uien in partjes
  • 1 teen knoflook, grof gehakt
  • 1 rode puntpaprika, in reepjes
  • 2 el. wijnazijn
  • 1 rijpe tomaat in parten
  • ½ liter warme runderbouillon (van blokje)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 jeneverbessen
  • 2 takjes verse tijm

Bereiding


  • Laat sukadelapjes op kamertemperatuur komen. Kruid met peper en zout.

  • Verwarm oven voor op 160°C.

  • Verhit olie in braadpan op hoog vuur. Vroeg boter toe en bak zodra boter bruin kleurt, vlees in ca. 5 minuten rondom bruin

  • Draai vuur naar halfhoog, voeg uien toe en bak mee tot ze glazig worden.

  • Voeg dan paprikareepjes en knoflook toe. Laat al roerend even meebakken, voeg azijn, tomaat, warme bouillon, ketjap, laurierblaadjes, jeneverbessen en takjes tijm toe.

  • Vlees moet nèt onderstaan. Voeg zo nodig nog wat bouillon toe. Laat langzaam aan de pruttel komen.

  • Zet pan met gesloten deksel in de voorverwarmde oven en laat 2½ uur zacht pruttelen, met regelmatig een blub. Af en toe controleren, oven wat hoger of lager zetten. Vlees voorzichtig omdraaien, het wordt boterzacht.

  • Laatste 10 minuten zonder deksel, om jus in te laten koken. Laurierblad en tijm verwijderen Proef jus, indien nodig nakruiden met peper en zout.

  • Schenk er een volle rode wijn bij.



Bron: Stentor door Puck Kerkhoven