Sukadelapjes in rijke Jus
Hoofdgerecht
5/5
4
30 min.
+ 150 min. wachten
+ 150 min. wachten
Ingrediënten
- 4 sukadelapjes (ca. 750 gram), of magere runderlapjes
- 4 el. olijfolie
- 20 gram roomboter
- 2 witte uien in partjes
- 1 teen knoflook, grof gehakt
- 1 rode puntpaprika, in reepjes
- 2 el. wijnazijn
- 1 rijpe tomaat in parten
- ½ liter warme runderbouillon (van blokje)
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 laurierblaadjes
- 4 jeneverbessen
- 2 takjes verse tijm
Bereiding
- Laat sukadelapjes op kamertemperatuur komen. Kruid met peper en zout.
- Verwarm oven voor op 160°C.
- Verhit olie in braadpan op hoog vuur. Vroeg boter toe en bak zodra boter bruin kleurt, vlees in ca. 5 minuten rondom bruin
- Draai vuur naar halfhoog, voeg uien toe en bak mee tot ze glazig worden.
- Voeg dan paprikareepjes en knoflook toe. Laat al roerend even meebakken, voeg azijn, tomaat, warme bouillon, ketjap, laurierblaadjes, jeneverbessen en takjes tijm toe.
- Vlees moet nèt onderstaan. Voeg zo nodig nog wat bouillon toe. Laat langzaam aan de pruttel komen.
- Zet pan met gesloten deksel in de voorverwarmde oven en laat 2½ uur zacht pruttelen, met regelmatig een blub. Af en toe controleren, oven wat hoger of lager zetten. Vlees voorzichtig omdraaien, het wordt boterzacht.
- Laatste 10 minuten zonder deksel, om jus in te laten koken. Laurierblad en tijm verwijderen Proef jus, indien nodig nakruiden met peper en zout.
- Schenk er een volle rode wijn bij.
Bron: Stentor door Puck Kerkhoven