Quiche Lorraine
Een recept uit de streek Lorraine (Fr.), gemakkelijk van te voren te maken. Heerlijk zowel warm als koud, bij de lunch of de borrel,
Borrelhapjes
0/5
8
25 min.
+ 100 min. wachten
+ 100 min. wachten
Ingrediënten
- 125 gram koude boter
- 250 gram bloem
- 5 eieren
- 200 gram gerookt spek aan het stuk
- ½ tl. olie
- 150 ml. melk
- 250 ml. crème fraîche
- 120 gram Gruyère kaas, geraspt
- versgemalen zwarte peper
- nootmuskaat, geraspt
- quichevorm van 26 cm doorsnede, ingevet en met bloem bestoven.
Bereiding
- Snijd boter in kleine blokjes.en meng deze met bloem.
- Roer 1 ei, 1 tl. zout en 1 tl. ijskoud water door bloemmengsel en meng geheel tot een homogene massa.
- Kneed niet te lang want dan haal je alle lucht uit het deeg.
- Het deeg moet brisée zijn wat betekent dat het gemakkelijk breekt.
- Verpak in plasticfolie en laat ruim een uur rusten!
- Rol deeg uit op bebloemd keukenblad.
- Zorg dat het deeg mooi egaal, rond van vorm en overal precies even dik is, Veeg overtollige bloem eraf en bekleed quichevorm met deeg.
- Druk goed aan tegen de rand van de vorm.
- Snijd overtollig deeg bij de randen af. Met een vork gaatjes prikken in de bodem, zodat er geen lucht onder blijft zitten.
- Snijd spek in kleine blokjes en bak gaar in een pan met dikke bodem met de olie.
- Verwarm oven op 200 graden.
- Meng in kom eieren met melk, crème fraîche en Gruyère. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.
- Verdeel spekjes over het deeg en schenk eimengsel erover.
- Bak quiche 10 minuten op 200 graden.
- Verlaag dan temperatuur naar 180 graden en bak nog 30 minuten.
Eventueel de volgende dag opwarmen: 15 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden òf koud eten.
Bron: Alain Caron