Quiche Lorraine

Een recept uit de streek Lorraine (Fr.), gemakkelijk van te voren te maken. Heerlijk zowel warm als koud, bij de lunch of de borrel,
Borrelhapjes
0/5
8
25 min. + 100 min. wachten

Ingrediënten

  • 125 gram koude boter
  • 250 gram bloem
  • 5 eieren
  • 200 gram gerookt spek aan het stuk
  • ½ tl. olie
  • 150 ml. melk
  • 250 ml. crème fraîche
  • 120 gram Gruyère kaas, geraspt
  • versgemalen zwarte peper
  • nootmuskaat, geraspt
  • quichevorm van 26 cm doorsnede, ingevet en met bloem bestoven.

Bereiding


  • Snijd boter in kleine blokjes.en meng deze met bloem.

  • Roer 1 ei, 1 tl. zout en 1 tl. ijskoud water door bloemmengsel en meng geheel tot een homogene massa.

  • Kneed niet te lang want dan haal je alle lucht uit het deeg.

  • Het deeg moet brisée zijn wat betekent dat het gemakkelijk breekt.

  • Verpak in plasticfolie en laat ruim een uur rusten!

  • Rol deeg uit op bebloemd keukenblad.

  • Zorg dat het deeg mooi egaal, rond van vorm en overal precies even dik is, Veeg overtollige bloem eraf en bekleed quichevorm met deeg.

  • Druk goed aan tegen de rand van de vorm.

  • Snijd overtollig deeg bij de randen af. Met een vork gaatjes prikken in de bodem, zodat er geen lucht onder blijft zitten.

  • Snijd spek in kleine blokjes en bak gaar in een pan met dikke bodem met de olie.

  • Verwarm oven op 200 graden.

  • Meng in kom eieren met melk, crème fraîche en Gruyère. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.

  • Verdeel spekjes over het deeg en schenk eimengsel erover.

  • Bak quiche 10 minuten op 200 graden.

  • Verlaag dan temperatuur naar 180 graden en bak nog 30 minuten.



Eventueel de volgende dag opwarmen: 15 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden òf koud eten.



Bron: Alain Caron