Heldere tomatenbouillon

Tip: serveer met knapperig speltbrood of broodstengels.
Voorgerecht
3/5
4
30 min.

Ingrediƫnten

  • 1 kilo rijpe trostomaten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • halve rode peper, fijngesneden
  • peper en zout
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 liter kippen- of groentenbouillon
  • enkele takjes verse tijm en verse oregano
  • schepje suiker
  • 1 eiwit
  • 10 blaadjes verse basilicum
  • 1 lente-uitje, in ringetjes

Bereiding


  1. Verwijder de kroontjes van de tomaten, houd 2 tomaten achter. Snij rest in stukjes, vang sap op.

  2. Verhit olie in flinke pan, fruit uisnippers tot ze doorzichtig en zacht zijn, niet laten bruinen.

  3. Voeg rode peper en tomatenpuree toe, laat even meebakken. Doe tomatenstukjes erbij, laat al roeren slinken.

  4. Schenk hete bouillon erbij, voeg tijm- en oreganoblaadjes toe, evenals helft van basilicum. Kook tot tomaatstukjes uit elkaar vallen.

  5. Giet soep door zeef in andere pan, druk restanten goed uit. Roer eiwit los, voeg aan soep toe, het zal de vaste delen binden. Laat aan de kook komen. Leg natte schone theedoek in zeef en schenk bouillon er doorheen.

  6. Zet pan weer op het vuur, proef en breng op smaak met suiker, peper en zout, houd tegen kook aan.

  7. Ontvel achtergehouden tomaten, vooraf inkruisen en even onderdompelen in kokend water. Verwijder velletjes, zaad en zaadlijsten. Snijd vruchtvlees in minuscule blokjes 

  8. Verdeel tomatenblokjes over diepe borden.

  9. Rol basilicumblaadjes tot sigaar, snijd in ragfijne reepjes, meng samen met lente-ui ringetjes door tomatenblokjes. Schenk heldere tomatenbouillon er overheen.



Bron: De krant