Bouillonboost

Met één kopje van deze bouillon kun je er weer even tegen. Hoe langer je de bouillon laat trekken, hoe meer smaak hij krijgt.
Voorgerecht
0/5
4
180 min.

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 4 kruidnagels
  • 2 preien
  • 1 winterpeen
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 stengels citroengras
  • 1 theelepel zwarte-peperkorrels
  • 12 cm verse gember
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 1,5 theelepel geelwortel (kurkuma)
  • 1 scharrelkip
  • 3 liter kraanwater
  • 0,5 bakje tijm (à 15 g)
  • 2 laurierblaadjes
  • eventueel ijsblokjeshouders

Bereiding


  1. Halveer de ui en steek in elke helft twee kruidnagels. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag zonder olie of boter en bak de uihelften op de de snijkant 8 min. op middelhoog vuur. (de snijkant mag donker worden).

  2. Was ondertussen de prei en schrap de peen. Snijd de prei, peen, bleekselderij en het citroengras in stukken van 3 cm. Kneus de peperkorrels met de bolle kant van een lepel. Schil de gember en snijd in plakken. Verhit de olie in een soeppan en fruit de geelwortel 30 sec.

  3. Leg de kip in de soeppan. Schenk er 3 liter water bij en breng aan de kook. Schep het eventuele schuim er met een schuimspaan af. Voeg de ui, groenten, peper, tijm, laurierblaadjes, de helft van het citroengras en de helft van de gember toe en laat op laag vuur 2 uur zachtjes trekken. Schep tussendoor het eventuele schuim er met een schuimspaan af.

  4.  Neem de kip uit de bouillon. Maak een schone theedoek vochtig en leg deze in een zeef. Zet de zeef op een andere pan en zeef de bouillon.

  5. Laat de bouillon afkoelen tot kamertemperatuur. Zet in de koelkast zodat het vet stolt en schep het vet er met een lepel of schuimspaan uit.

  6. Verwijder ondertussen het vel van de kip en haal het vlees los van het bot, zodat je het vlees kunt bewaren voor bijvoorbeeld een salade of pasta. Het bot kun je weggooien. Zet de pan bouillon weer op het vuur.

  7. Voeg de rest van de gember en het citroengras toe en laat op zacht vuur 45 minuten zachtjes trekken.

  8. Verwijder de gember en het citroengras. Serveer direkt of laat bouillon afkoelen tot kamertemperatuur, schenk in ijsblokjeshouders en vries in zodat je de bouillon later kunt drinken.



Bron: Allerhande